India Monsooned AA Zobacz większe

India Monsooned AA

Nowość

Moc: duża

Kwasowość: niska

Body: pełne

Indyjska kawa o dymnym aromacie i smaku nieco ziemistym. Intensywna, pozbawiona kwasowości kawa przygotowywana jest specyficznie: po zbiorze suszona, a następnie wystawiana na działanie deszczów monsunowych oraz wiatrów – stąd zadymiony i ziemisty smak.

Więcej szczegółów

142 Przedmioty

Wysyłka w ciągu 24h

9,56 zł /1 opk.

  • 100g
  • 150g
  • 250g
  • 500g
  • 1000g

Opis

Rodzaj kawy Palone

Więcej informacji

Skład: Arabica 100%

Termin przydatności: 1 rok

Czy wiesz że? Symbol AA, że ziarna tej kawy są większe niż przeciętnie. Znawcy twierdzą, że im większe ziarna, tym bogatszy smak.

--

Indie to wielki kraj, którego położenie jak najbardziej sprzyja uprawom herbaty oraz kawy.  Zwrotnikowo-monsunowy oraz górski klimat niektórych rejonów sprzyjają specyficznym uprawom kawy, wystawianej na działanie wielkich deszczów, a następnie wiatrów monsunowych.

Obecnie gospodarka Indii kręci się głównie wokół usług, jednak dawniej rolnictwo stanowiło ważny pion gospodarczy Indii. Obecnie rolnictwo wytwarza około 20% PKB. Kawy uprawiane w Indiach są przeważnie mocne i mają delikatnie pikantny smak, z charakterystycznym, wietrznym aromatem. Tzw. monsunowanie to wynik niegdysiejszego transportu kawy z Indii. Kiedy eksport ziaren trwał kilka miesięcy, podczas których żaglowce nie zapewniały suchych warunków, kawa mokła, zmieniała barwę i smak. Po latach, kiedy transport zmienił się na szybszy, przyzwyczajeni importerzy wciąż chcieli takiej kawy jak dawniej. Dlatego właśnie w porze monsunowej kawę zaczęto poddawać działaniu wilgotności, a następnie wiatrów.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

India Monsooned AA

India Monsooned AA

Moc: duża

Kwasowość: niska

Body: pełne

Indyjska kawa o dymnym aromacie i smaku nieco ziemistym. Intensywna, pozbawiona kwasowości kawa przygotowywana jest specyficznie: po zbiorze suszona, a następnie wystawiana na działanie deszczów monsunowych oraz wiatrów – stąd zadymiony i ziemisty smak.

Napisz opinię